Dataslurpers en tijdzuigers

Is het u ook opgevallen? De opiniestukken in het FD Katern “Morgen” gingen dit jaar in toenemende mate over data. Deze column (Kickstart) is daar geen uitzondering op. En binnen de dataficering van de columns was een duidelijke trend waarneembaar: van kwalitatief naar kwantitatief. Ging het in het begin voornamelijk om big en bigger data (de bijproducten van de digitalisering), de laatste tijd ging het vooral over de ethische aspecten van het inzetten van zulke data. Columnisten kwamen inkt te kort als het ging om privacy, uitlegbaarheid of bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid van tech-bedrijven.

Ik hoop van harte dat we in 2018 een nieuwe dimensie aan het debat kunnen toevoegen. Actie! Niet alleen een mening ventileren; iedereen kan immers iets ‘vinden’. Niet alleen waarschuwen of achteraf roepen “ik heb het toch gezegd”. Nee, zelf iets doen of ondernemen.Wat vindt u van die vrienden die online klagen over de oligopolie van Google en Facebook. Ik durf te wedden dat ze voorafgaand aan die klacht eerst het woord “oligopolie” hebben ingetikt bij… jawel Google. Of collega’s die waarschuwen dat Facebook ook de eigenaar is van Whatsapp. Nu weten ze helemaal alles van me! Ja, dat was een mooie statusupdate op je Instagram… ook van Facebook.

Laat ik daarom op deze plek de daad bij het woord voegen. Mijn goede voornemen voor 2018 is het niet langer (laten) gebruiken van bovengenoemde diensten.

Waarom niet? Facebook omdat het de grootste time-sucker van de 21ste eeuw is. Ik heb sinds afgelopen augustus zonder geleefd en voelde me productiever dan ooit. Alleen op 30 november (mijn verjaardag) heb ik nog een kijkje genomen, eigenlijk alleen om de mensen te bedanken die me via Facebook feliciteerden. Maar dat hoeft komend jaar ook niet meer. Ik verdiep me nu SteemIt om dat als alternatief te gebruiken. Het is een gedecentraliseerd social network waarbij je eigenaar blijft van je eigen data en content.

Whatsapp om dezelfde reden (begint te veel op een extra social media inbox te lijken) en vanuit security-oogpunt. Op aanraden van heldin Jaya Baloo (CISO bij KPN) ga ik in het nieuwe jaar over op het veel beter versleutelde Signal. De tijd zal leren of ik eindig als een eenzame kluizenaar in een digitale woestijn.

Als alternatief voor Google werd mij door Marleen Stikker (Waag Society) DuckDuckGo aangeraden. Deze zoekmachine levert je vergelijkbare resultaten maar slaat niet je persoonlijke gegevens op en voorkomt dat je in een filter-bubbel gaat zoeken.

Tot slot nog een nieuwe browser. Tor (The Onion Router) was me nog iets te hard-core. Ik was wel blij met Chrome (ook van Google) maar na een paar testjes ben ik gevallen voor Firefox Quantum. In veel gevallen even snel of sneller dan Chrome en ook heir weer met meer respect voor je persoonlijke gegevens.

Kom ik nu over als een nerd? Ja, natuurlijk. Maar als je je eigen mening wilt vormen over technologie, zul je wel moeten. Tips zijn van welkom via @jimstolze, die houd ik nog even aan.