Wie is Jim Stolze?

Jim Stolze is schrijver en ondernemer. Met zijn bedrijf Aigency levert hij oplossingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) aan grote bedrijven. Daarnaast wordt hij vaak ingezet als ‘pep-talk’ op events over innovatie, technologie of ondernemerschap.

Biografie

Jim Stolze bij KLM (maart 2019)

Na zijn studies Nederlands en Toegepaste Taalwetenschap bedacht Jim Stolze de gratis verspreide (regio) magazines die we nu kennen met onder meer 010 en 020 in de titel. Na dit tijdschriftenavontuur richtte hij het online reclamebureau Toscani op en stond hij aan het hoofd van Nederlands grootste website (Startpagina) en initieerde de iPhone / App strategie voor NU.nl.

In 2007 rondde hij een Executive MBA af met een master thesis over de gevolgen van digitalisering en de impact op welzijn. Het experiment waarin hij zich 40 dagen afsloot van internet leverde hem aandacht van onder meer CNN op en leidde tot zijn eerste boek: Hoe overleef ik mijn inbox, uitgegeven door Nieuw Amsterdam.

Ideas worth spreading

Kort hierna werd Jim Stolze door TED.com geselecteerd als een van de twaalf “TEDx Ambassadors” wereldwijd. Het TED-congres is de jaarlijkse bijeenkomst in Californië waar de groten der aarde de kans krijgen hun ideeën in maximaal 18 minuten met de wereld te delen. In 2009 lukte het Jim Stolze om TED naar Nederland te halen en organiseerde hij met zijn team acht maal TEDx Amsterdam. Het event viel op door de overweldigende media-aandacht, het winnen van een European Design Award en een nominatie door vakblad High Profile als “event van het jaar”.

Later verhuisde Jim Stolze 4 maanden naar het Midden Oosten om daar voor TED een organisatie op te zetten die zich bezig hield met de missie van TEDx. Het resultaat was een grote open lucht sessie met meer dan 2000 gasten, live uitgezonden door Al Jazeera.

Startups

Kort daarna verscheen zijn tweede boek getiteld Uitverkocht waarin hij de opkomst van de aandachtseconomie beschrijft. Dit boek werd later genomineerd als “managementboek van het jaar.” Ook in 2011 lanceert Jim Stolze samen met Joris van Heukelom The Founder Institute; een initiatief vanuit Silicon Valley waarin 40 getalenteerde ondernemers aan ervaren CEO’s worden gekoppeld en internationale investeerders.

In 2015 en 2016 werkte hij samen met de Startup Delta van Neelie Kroes aan een groots festival dat de spotlight van het Europees Voorzitterschap op “startups” zou moeten richten. Dankzij dit festival (Startup Fest Europe) kwamen grote namen als Tim Cook (Apple), Eric Schmidt (Alphabet) en Travis Kalanick (Uber) naar Nederland om deel te nemen aan een match-making marathon van 5 dagen langs 36 evenementen in 14 steden.

Startup Fest - It's Showtime!
Neelie Kroes, Tim Cook (Apple), Gillian Tans (Booking.com), Pieter van den Does (Adyen), Steven Schuurman (Elastic), Jim Stolze (Startup Fest).

Kunstmatige intelligentie

In december 2016 zegde hij de TEDx community vaarwel om zich volledig te kunnen richten op kunstmatige intelligentie. Na een intensieve leerperiode bij onder meer MIT en Singularity University, startte hij met twee mede-oprichters Aigency, door de Japanse media “het uitzendbureau voor artificial intelligence” genoemd.

In 2018 schreef hij zijn ervaringen op het gebied van kunstmatige intelligentie op in het boek Algoritmisering, wen er maar aan! Daarnaast lanceerde hij samen met Elephant Road en ICAI de Nationale AI-Cursus.

Nevenactiviteiten

  • Gastdocent bij de Universiteit van Amsterdam (big data and entrepreneurship)
  • Associate professor TIAS (Digitale Transformatie)
  • Mede-oprichter van SingularityU The Netherlands
  • Voormalig Bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • Voormalig Lid Raad van Toezicht van de Consumentenbond
  • Lid Raad van Toezicht Stichting Take back your Privacy
  • Dagvoorzitter van het seminar met Barack Obama

Vragen of andere vormen van contact? Kijk hier voor meer informatie.