Online cursus “Kunstmatige Intelligentie” voor alle Nederlanders?

Weer die Finnen! Hoe doen ze het toch? Het is altijd hetzelfde liedje. Elke keer als er weer een onderzoek is gedaan naar het meeste innovatieve vermogen per land, of wie het gelukkigste volk van Europa is, dan moeten we Finland voor laten gaan. Nu ook weer.

Wat is er aan de hand? Finland biedt zijn inwoners een gratis online cursus AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie (KI). De verwachting is dat 1% van alle Finnen zich hiervoor zal inschrijven. Dat komt dan neer op een cursus voor 50.000 deelnemers.

Het initiatief komt van de Universiteit van Helsinki, in samenwerking met het bedrijfsleven. Samen willen zij Finland ‘het best opgeleide land ter wereld maken op het gebied van kunstmatige intelligentie’. Zonder het zodanig te benoemen, zeggen ze eigenlijk dat Finland niet langer kan rusten op de lauweren die Nokia in het verleden verdiende. Op het moment van schrijven hebben zich al meer dan 69.000 mensen ingeschreven voor de Finse KI-cursus.

Hallo Nederland! Zullen wij ook zoiets doen? Kunnen wij geen online programma maken voor 17 miljoen cursisten? Dan vertalen we dat Finse programma gewoon naar het Nederlands en vragen we een aantal professoren van onze universiteiten om een goed gastcollege te geven.Want hoe goed bedoeld ook, de Finse cursus bestaat alleen uit tekst. Het is eigenlijk een longread met mooie plaatjes. Dat kunnen wij toch beter? Wij zouden daar mooie videocolleges van maken!

Sinds ik dit idee opperde in het Financieel Dagblad, regent het reacties en steunbetuigingen. Die nationale AI-cursus gaat er dus komen! Misschien wel goed om eerst nog eens de drie belangrijkste redenen te geven waarom dit een goed idee zou zijn.

1. Bewustwording
Kunstmatige intelligentie is al lang geen toekomstmuziek meer. Het zit verweven in alle aspecten van het dagelijks leven. Van (bijna) zelfrijdende auto’s tot en met de newsfeed van het alomtegenwoordige Facebook. Alles wat we voorheen van een stekker hebben voorzien, kan op den duur een zelflerend systeem worden.

Maar hoe werkt dat onder de motorkap? Wie is ervoor verantwoordelijk? Hoe voorkom je dat algoritmen bijdragen aan het vergroten van de ongelijkheid, of juist het creëren van eenheidsworst? Cruciale vragen! In Nederland heeft iedereen een mening, maar weinig mensen hebben zich in deze materie ingelezen. Door een basiscursus aan te bieden aan alle Nederlanders, kunnen we in ieder geval goed geïnformeerd de discussies in gaan.

2. Diversiteit
Als je kijkt wie op dit moment de bouwers zijn van zelflerende systemen, zou je kunnen zeggen dat A.I. vooral een ‘white guy’-aangelegenheid is. Zij beslissen dus welke problemen opgelost gaan worden. Die groep moet echt diverser worden, zodat ook mensen met een andere etnische achtergrond, geslacht of leeftijd zich herkennen in de aan te pakken problemen. Kunstmatige intelligentie heeft impact op ons allemaal. Daarom zal ook iedereen zich moeten kunnen herkennen in de nieuwe mogelijkheden.

3. Werkgelegenheid
Talent is op dit moment de grootste uitdaging van de tech-wereld. Hoe komen we aan genoeg mensen die ‘digital’ snappen? Een dergelijke cursus zou de perfecte opstap vormen voor mensen die hierin door willen leren. De Finnen geven er zelfs studiepunten voor, of een officieel certificaat voor op LinkedIn.

Bovenstaande drie punten kwamen ook aan bod tijdens een speciale bijeenkomst afgelopen donderdag in het Paleis op de Dam. Ik kreeg zelfs de kans om onze koning en koningin over dit initiatief te vertellen.

Bij het realiseren van dit plan word ik ondersteund door ICAI (International Center for Artificial Intelligence). Dit is een open samenwerkingsinitiatief tussen Nederlandse kennisinstellingen en richt zich op kunstmatige intelligentie-‘labs’.

Terwijl ik deze column schrijf wordt de Finse A.I-.cursus naar het Nederlands vertaald en maken we draaiboeken voor videocolleges. Het ICAI helpt ons met het samenstellen en beschikbaar stellen van hoogleraren.

Kijkt u al uit naar uw nieuwe digitale schoolbankje?