Er is geen “information overload”, alleen “filter failure”

Er is geen “information overload”, alleen “filter failure”

Interessant verhaal van Clay Shirky, schrijver van het boek Here Comes Everybody, over information overload. Dit is zijn presentatie tijdens de Web2.0 Expo 2008 in New York.

Volgens Shirky moeten we eens ophouden met het praten over information overload. Het gaat erom dat we geen filters meer hebben bij content-productie. Een gevolg van het feit dat het produceren van content min of meer kosteloos is geworden. Er is simpelweg geen economische reden meer om te kijken naar “kwaliteit filters” voordat je op “publiceer” drukt:

The cost of producting anything by anyone has fallen through the floor. There’s no economic logic that says you have to filter for quality before you publish.

Shirky illustreert zijn verhaal met voorbeelden als SPAM (inbound information flow, combinatie van automatic filters en manual filters) en Facebook (outbound information flow, privacy is a bug, not a feature). Zijn punt is dat de filters die wij proberen aan te houden gewoon niet werken. Facebook is nu eenmaal Facebook, het is geen TV of faxapparaat. Het is tijd voor nieuwe filters, group conversation and individual effort.

Aardige omkering van oorzaak en gevolg. Wij praten over de overload (gevolg), maar volgens Shirky moeten we praten over de oorzaak (gebrekkige filtering). Volgens mij kan je daar een prima boek overschrijven 🙂

Via Mark de Kock.

2 replies to Er is geen “information overload”, alleen “filter failure”

  1. Intressante invalshoek, maar misschien een beetje kort door de bocht om alles klakkeloos om te draaien.

  2. er is ook een discussie gaande of we niet van ‘data overload’ moeten spreken ipv informatie overload. waarbij data gegevens zonder enig bruikbare context zijn die eerst ‘gefilterd’ moeten worden om in informatie omgevormd te worden. Maar hoe je het ook noemt het verhaal blijft hetzelfde.. Interessant zou het idee kunnen zijn dat als de prijs/kosten voor data omlaag gaat, de kosten voor een goede filter omhoog gaat.