Krabbels op Hyves zijn niet waardeloos

Krabbels op Hyves zijn niet waardeloos

In het radioprogramma Tros Online werd mij gevraagd te reageren op het artikel van Arjen van Veelen die betoogde dat vriendensites als Hyves leiden tot vriendschapinflatie. “Er komt immers meer van iets en dat kan de kwaliteit nooit ten goede komen”, aldus Van Veelen. De titel van zijn artikel was dan ook “Krabbels op Hyves zijn waardeloos”.

Strong ties en weak ties
Mijn grootste bezwaar tegen zijn stuk is dat hij een aantal begrippen consequent door elkaar haalt. Natuurlijk heeft hij gelijk dat je als mens blij mag zijn als je in je hele leven misschien vijf echte vrienden kan hebben. Maar hij vergeet te melden dat er verschillende soorten vriendschapsrelaties bestaan. Je hebt de “strong ties”: dat zijn mensen met wie je vaak en intensief contact hebt, meestal ook fysiek ontmoet. Het doel van die relatie is het best te omschrijven als emotioneel support, je deelt je ervaringen en helpt elkaar om te gaan met alle facetten van het leven.

Daarnaast zijn er ook de “weak ties”, mensen met wie je slechts oppervlakkig en onregelmatig contact hebt. Het doel van die relaties is “verbonden zijn”. Af en toe laat je iets horen, al is het een kerstkaart of een krabbel op Hyves. Het moment dat je weer even contact hebt, bevestigt de relatie: “Wij zijn verbonden en het is goed zo.” Mensen vinden het heerlijk om verbonden te zijn en laat internet nou net de plek bij uitstek zijn om dit heel effectief te doen.

Vriendschap is niet online of offline
Zoals ik hierboven beschrijf, zijn krabbels op Hyves dus helemaal niet waardeloos. Ze overbruggen tijd en afstand en ze functioneren als “enabler” van mooie vriendschappen, weak en strong. Van Veelen noemt het op elkaar stapelen van die twee soorten vrienschappen een vorm van vriendschapinflatie.

En ik snap wel wat hij daarmee bedoelt. More (kwantiteit) is nu eenmaal less (kwaliteit), maar volgens mij moet je de waarde van de vrienschap niet beoordelen aan de hand van een bepaald medium. Een vriendschap is niet per definitie online of offline. Het is de informatie die digitaal explodeert. De grote hoeveelheid content die je van je vrienden over je uitgestort krijgt, die zorgt voor inflatie. Ik zou dus liever willen spreken over informatie-inflatie dan van vriendschapinflatie.

Een maand offline
Tot slot mijn eigen ervaringen met dit onderwerp. Als experiment heb ik mezelf de hele maand december op “offline” gezet. Voor mij dus geen email, geen google en geen hyves. Betekent dat dat ik niets heb gehoord van mijn virtuele contacten? Het tegendeel is waar. Van een aantal heb ik meer aandacht gekregen dan ooit. Mensen met wie ik voorheen alleen mailde of twitterde, weten de weg naar mij offline ook goed te vinden. Handgeschreven brieven, telefoontjes, faxen en de onvermijdelijke sms-jes.

Uiteraard is er ook een grote groep van wie ik helemaal niets heb gehoord. En ook dat is prima. Ik ben nog steeds onder de indruk van de grote hoeveelheid papieren kerstkaarten die ik dit jaar mocht ontvangen. Drie keer zoveel als voorgaande jaren, en dat in een tijd waarin gezegd wordt dat alles digitaal word!

6 replies to Krabbels op Hyves zijn niet waardeloos

 1. Pingback:

 2. Eigenlijk wel logisch dat Hyves krabbels niet waardeloos zijn. Ze zijn te vergelijken met SMSjes of Twitter berichten en die zijn allebei echt niet waardeloos. Goed verhaal over “weak ties” en “strong ties”!

 3. Ik denk dat de basis erin bestaat dat je de term ‘vrienden’ op Hyves niet te letterlijk moet nemen.

  Ik heb vorig jaar een burn-out gehad en heb toen mijn Hyves gesloten. Wilde niets meer met de buitenwereld te maken hebben en daar hoorde Hyves ook bij.
  Toen ik na verloop van tijd ben opgekrabbeld, ben ik in samenspraak met mijn psychiater weer begonnen met Hyves. We hebben toen lang gesproken over welke mensen ik op Hyves ging uitnodigen als vriend. We hebben alle potentiële contacten ingedeeld in 5 categoriën:
  – echte vrienden: dat zin er maar een paar, het zijn mensen die je ’s nachts kunt bellen als je problemen hebt
  – redelijke vrienden: mensen die je met enige regelmaat spreekt, waar je het e.e.a. van weet (en zij van jou) en waar je een goed gevoel bij hebt. Je deelt met deze mensen best veel, maar niet zoveel als de ‘echte’ vrienden
  – kennissen: mensen die je ooit bent tegengekomen, die een positieve indruk op je hebben gemaakt, maar waar je niet vaak aan denkt en die je niet echt zult missen als ze uit je leven verdwijnen.
  – negatieven: mensen die je bent tegengekomen, die je redelijk tot goed hebt leren kennen, maar waar je geen goed gevoel bij hebt, danwel ruzie mee hebt (gehad)
  – vage kennissen: deze mensen ken je niet goed genoeg om in te kunnen delen, maar kunnen potentieel in alle 4 de bovenstaande selectie’s terecht komen.

  Mij is het opgevallen dat de categoriën 1 en 2 niet heel erg groot zijn (maximaal 20 tot 25 personen). Dus iedereen die meer dan 20 tot 25 Hyves-vrienden heeft, heeft er veel uit de 3e en 5e categorie. Ik ga er tenminste van uit dat mensen uit de 4e categorie niet bij de Hyves-vrienden zitten. Ik heb, daar de mensen op Hyves op deze manier in te delen, een beter beeld van mijn eigen positie in de buitenwereld gekregen.

  Ik heb er overigens al regelmatig over gedacht om de term ‘vrienden’ op Hyves te veranderen in ‘vrienden en bekenden’.
  Overigens is het me wel een enkele keer gebeurd dat bekenden door contact op Hyves een categorie zijn opgeschoven. Dat is best leuk.

  Ik denk zelf dus dat ‘strong ties’ naar ‘weak ties’ ongeveer 4 stappen heeft.

  Overigens goed je weer op internet te treffen Jim! Ik had je zaterdag eigenlijk nog wel verwacht te zien, maar je zult het wel druk gehad hebben.

  Arjen (ariebombarie111.hyves.nl)

 4. Geen hyves voor mij. Ben er niet mee bekend. Echte vrienden heb je, maar welke staan daadwerkelijk voor je klaar als het niet goed met je gaat? Soms staan zelf mensen waar je het niet van verwacht klaar met een vriendelijk gebaar.Dit zijn bijzondere mensen die dit voor niks doen.Dit heet liefde voor de medemens. Als je goed kan lezen tussen de regels en de juiste vragen stelt. Kan je al snel selecteren.

 5. Pingback:

 6. Pingback:

Comments are closed.