Mag ik weer aansluiten?

Vandaag is het woensdag 7 januari 2009. Ik ben voor het eerst weer online sinds 30 november 2008…. 37 dagen zonder internet en het voelt raar.

Vooropgesteld, ik snap dat sommige mensen hun schouders ophalen als ze lezen over “een maand zonder internet”. Het is echt geen bijzondere prestatie. Maar, voor mij persoonlijk was het een maand om niet snel te vergeten. Ik heb zoveel bijzondere gesprekken gevoerd; het onderwerp maakte veel bij mensen los.

Verrast was ik door de lieve reacties van mensen met wie ik voorheen slechts virtueel contact heb gehad. En dankbaar ben ik voor mijn omgeving die soms meer last had van het experiment dan ikzelf 🙂

Het heeft mij in ieder geval enorm veel inspiratie opgeleverd, die ik komende maanden met jullie op een aantal manieren probeer delen:

 • een aantal artikelen op verschillende weblogs
 • een boekje over “Internet in het dagelijks leven” voor ilsemedia
 • een lezing geven op TED University
 • een manifest waarin ik beschrijf hoe het bedrijfsleven slimmer met e-mail om kan gaan

Eigenlijk had ik verwacht dat ik na het knallen van de kurken en de Oud & Nieuw sms-jes direct online zou gaan, maar dat was niet zo. Sterker nog, ik heb het nog 6 dagen uitgesteld.

Komende dagen zal ik vanaf deze plek stukken uit mijn dagboek publiceren. Ik ga nu eerst even kijken op Twitter en op het web nalezen wat ik allemaal heb gemist 🙂

p.s. Mijn mailbox heb ik nog niet geopend! Maar daarover later meer.

14 replies to Mag ik weer aansluiten?

 1. Hey Jim, happy new year and welcome back online, 37 dagen het is een begin ;-). Tot gauw

 2. Een knappe prestatie vind ik.

  Ik kan niet wachten over wat je gaat zeggen over e-mail. Je lichtte in Radio Online van een dikke week gelden al een tipje van de sluier op. Het was maar even, maar wat je daar zei was voor mij genoeg om alles wat je daar over gaat zeggen/twitteren/schrijven te gaan volgen.

 3. Pingback:

 4. Naar aanleiding van de opwinding dat “Jim Stolze weer online is” als Nieuwsgierig Aagje hier terechtgekomen. Ik blijf nu wel met (minstens) één vraag zitten:

  waarom zou je – als je een maand offline ‘in isolatie’ gaat – nu die hele maand weer willen teruglezen, terugwinnen? Is de vraag ‘wat heb ik allemaal gemist?’ niet beter te beantwoorden door het offline leven op te pakken en te ervaren of je wel/niet informatieachterstand hebt? Wellicht blijkt die informatieachterstand wel enorm mee te vallen ;-). is het immers geen managersstrategie om sommige informatie te negeren en pas te reageren als er nadrukkelijk(ker) op wordt gewezen (pas dán is het blijkbaar belangrijk)?

  Vanwege de intrigerende woordkeuze “bijzondere gesprekken” ga ik je – als dat mag (netjes opgevoed nog 😉 ) – volgen op Twitter.

 5. Hallo jim,
  Doe het slow,rustig aan.Ik zal je maar niet bellen gaan.Ben benieuwd .Hoe het is gegaan
  Graag zou ik er meer van u willen weten.En u eventueel nog willen spreken.Vol ideeen voor het nieuwe jaar die alsmaar vergaar. Ze zijn te gebruiken,roept u maar.
  succes

 6. Hi Jim, je kent me niet, maar door je initiatief heb ik je gevolgd. ‘k Ben heel benieuwd naar je bevindingen. Met spanning wacht ik de volgende blogposts af.

  Oh ja, nog een gelukkig nieuwjaar.

  Hoeveel berichten zitten er trouwens ongelezen in je mailbox?

 7. zo te lezen vol verhalen om de studenten mee te inspireren! Ben superbenieuwd hoe je het allemaal beleefd hebt! Fijn dat je weer terug bent en we spreken Snel! grtz van Anna

 8. Pingback:

 9. En deze, nog een toevoeging. (Ik zou zo’n linkje natuurlijk normaal gesproken even mailen, ik reageer zeer zelden op blogs).
  Sci-fi schrijver Cory Doctorow over werken als je altijd online bent.

  Cory Doctorow, Writing in the age of distraction
  http://craphound.com/?p=2156

 10. Pingback:

 11. Pingback: