Artikel in de “Gazet van Antwerpen”

Artikel in de “Gazet van Antwerpen”

Via Willemijn Visser werd ik erop gewezen dat er in de Gazet van Antwerpen een bespreking van mijn boek was te lezen. Voor wie het interesseert (en te lui is om naar België te rijden), hier een digitale versie.

E-mail kan meer kapotmaken dan je lief is. De grootste conflicten in het bedrijfsleven zijn een gevolg van verkeerd gevallen e-mail. In zijn boek ‘Hoe overleef ik mijn inbox’ geeft de Nederlandse internetexpert Jim Stolze tips voor een gelukkig online leven. Dat internet mensen gelukkiger heeft gemaakt, staat voor hem vast.

Sommige mensen hebben er een handje van: mailtjes versturen waarin ze hun woede de vrije loop laten. Of erger: waarin ze hechte vriendschappen of relaties opzeggen. Reageer je op zulke e-mails of niet? En hoe doe je dat dan? Vanachter het toetsenbord of pak je toch maar ouderwets de telefoon? Het kan best dat de vriend in kwestie zijn mail in een opwelling verstuurde en geen spijt durft te bekennen.

Spijtknop
Daarom adviseert internetexpert Jim Stolze: zodra je emoties voelt tijdens het tikken, stop dan! “Achter het toetsenbord voelen mensen zich vaak een hele held, ze laten zich meeslepen door emoties”, verklaart hij. “Voor ze er erg in hebben, spuien ze allerlei ergernissen waarvan ze op dat moment de gevolgen niet overzien. Daarom heeft Google al een aantal jaar geleden een spijtknop geïntroduceerd. Zodra je een mailtje verstuurt, verschijnt op je scherm de vraag: weet u zeker dat u deze mail wilt verzenden?”

Want mail kan meer kapotmaken dan je lief is. Dat geldt vooral op de werkvloer, weet Stolze.

“De grootste misverstanden in het bedrijfsleven zijn het gevolg van korte, eenregelige mails. Wie ergens boos of teleurgesteld over is, kan dan ook beter met de persoon in kwestie gaan lunchen of wandelen. Als je tegenover elkaar staat, voelt het gelijk al heel anders. Mensen moeten zich ook realiseren dat communicatie voor een klein deel uit woorden bestaat. Veel belangrijker is intonatie, lichaamstaal en gezichtsuitdrukking.”

Deze zomer verscheen van Jim Stolze het boek ‘Hoe overleef ik mijn inbox‘. Daarin geeft de internetstrateeg allerhande tips voor een gelukkig online leven. Geen overbodige luxe wanneer je net terug bent van vakantie en een overvolle inbox moet legen. In zijn boek schrijft Stolze hoe je dat zo efficiënt mogelijk doet. Maar bovenal gaat de internetstrateeg in op de invloed van internet en e-mail op ons sociaal leven.

De beste tip in het boek: gebruik e-mail alleen voor communicatie en niet voor conversatie. Toch zou je ze de kost niet willen geven, al die mensen die voornamelijk via e-mail converseren. “Er zit ook iets dubbels in e-mail”, geeft Stolze toe. “De tip heeft dan ook vooral betrekking op communicatie in het bedrijfsleven. Er zijn veel mensen die het heerlijk vinden om elkaar lange mails te schrijven en zo contact te houden.”

Is dat louter virtuele contact minderwaardig, zoals sceptici beweren? Uit onderzoek blijkt van niet. Vooral het contact met wat Stolze weak ties noemt, groeit en bloeit onder invloed van e-mail en internetsites als Hyves en Facebook. “Weak ties zijn mensen met wie je onregelmatig oppervlakkig contact hebt. Geen beste vrienden, maar toch te waardevol om het contact te laten doodbloeden.”

Krabbel
Dat laatste zou zonder internet sneller gebeuren, weet Stolze. “Websites als Hyves en Facebook lijken wel te zijn uitgevonden voor het onderhouden van contact met dergelijke kennissen. Tijd om te bellen heb of neem je niet, maar een groet en een krabbel op Hyves is zo gezet.” Vraag is: worden mensen daar nu ook gelukkiger van? Stolze: “Het antwoord luidt volmondig: ja. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat sociale interactie via het net een positieve invloed heeft op onze geluksbeleving.” Die sociale interactie varieert van het uitwisselen van mails met vrienden, tot deel uitmaken van online community’s over onderwerpen als fietsen, handwerken, voetbal en noem maar op. Op deze sites komen mensen samen om informatie uit te wisselen, lol te maken en elkaar te helpen. Deel uitmaken van een groep maakt mensen gelukkiger. Volgens Stolze veranderen vreemden via internet regelmatig in echte vrienden. “Sommige mensen vinden het nu eenmaal makkelijker om online gevoelens te delen.”

De-friending
Maar wie avond na avond achter zijn toetsenbord doorbrengt, loopt het risico op een overkill aan virtuele vrienden. Via Hyves heb je er met één muisklik een nieuwe vriend bij. Dan kan het al snel de spuigaten uitlopen. De trend van dit jaar is volgens Belgische trendwatchers dan ook: de-friending. Oftewel: het opzeggen van virtuele vriendschappen. Stolze heeft daarover zijn twijfels: “Met ongeveer acht miljoen accounts op Hyves lijkt van de-friending bij de massa in ieder geval nog geen sprake.”

‘Hoe overleef ik mijn Inbox’, Jim Stolze, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 17,50 euro