Is iTunes te beïnvloeden?

Is iTunes te beïnvloeden?

Al eerder op dit weblog is podcasting vergeleken met “radio-piraterij op internet”. Graag wil ik je wijzen op een actie in de Verenigde Staten waarbij een stel enthousiastelingen daadwerkelijk een piratenactie is begonnen.

Onder het motto Bum Rush the Charts opent Christopher Penn de aanval op de iTunes Chart. Die is het best te vergelijken met de Top40 in Nederland, maar dan gebaseerd op het aantal downloads/verkopen van liedjes via iTunes.

Hij roept alle podcasters op één speciaal (door hem) uitgekozen liedje te promoten en te vragen aan hun luisteraars om deze song op exact 22 maart aan te schaffen via de iTunes-winkel.

itunes chart

Anticiperend op het algoritme dat de iTunes-chart tot stand brengt, verwacht Chris dat deze song (Mine again, van BlackLab) supersnel zal stijgen in de charts.

Hiermee wil hij bewijzen dat podcasting een serieus medium is om rekening mee te houden.

Achtergrond
De actie komt voort uit frustratie bij podcasters dat zij veel geld moeten betalen aan instanties (in Nederland bijvoorbeeld Buma of NVPI) indien ze gewoon muziek draaien in hun show. Het is natuurlijk ook vreemd te noemen dat je gestraft wordt omdat je andermans muziek promoot.

Met Bum Rush hopen Chris (die overigens een prima podcast over financial aid maakt) laten zien dat “they can move the needle”. Oftewel: dat podcasting een flink audience bereikt en dus serieuzer moet worden geholpen om te kunnen groeien.

Podsafe Music
podsafe logoAl eerder hebben partijen geprobeerd om de impasse rond podcasting te doorbreken. Adam Curry en Ron Bloom zijn in 2005 the Podsafe Music Network gestart; een mogelijkheid voor bands (in eerste instantie) zonder platenmaatschappij om hun muziek gedraaid te krijgen in de podosphere. De toegevoegde waarde van PMN zat hem in eerste instantie in de licenctie die zij daarvoor hebben ontwikkeld. Inmiddels is the Podsafe Music Network zo populair dat ook gewone platenmaatschappijen hun muziek in licentie bij hen aanbrengen.

Waarom Blacklab
Voor de Bum Rush-actie is de band Blacklab gekozen om een aantal redenen:

  • de band was al populair onder podcasters
  • de band hád een groot platencontract maar kreeg problemen met hun maatschappij
  • de band heeft enorm moeten knokken om daarna hun *eigen* muziek nog te kunnen uitbrengen
  • de band maakt gewoon enorm goeie muziek

Ben erg benieuwd hoe dit gaat verlopen. Om je enthousiast te maken heb ik hun nummer “Mine again” aan deze podcastaflevering toegevoegd. Like it? Zorg er dan voor dat je hem op 22 maart via de iTunes-winkel aanschaft… eens kijken of Nederland ook meespeelt op dit toneel.

One reply to Is iTunes te beïnvloeden?

  1. Chris: Our one day push led to 72 hours of excitement as the charts slowly aggregated. I believe these were our highest chart positions:

    iTunes Rock Charts

    US: 11
    Canada: 10
    Netherlands: 2 !
    Germany: 12
    Sweden: 7
    Portugal: 31
    UK: 71
    Australia: 35
    Austria: 25
    Denmark: 40
    Finland: 42
    Ireland: 54
    Italy: 30
    New Zealand: 56
    Norway: 23
    Switzerland: 42


    Leuk om te zien dat Nederland het zo goed heeft gedaan bij deze actie!!

Comments are closed.