Quantum brengt de nieuwe revolutie

Quantum brengt de nieuwe revolutie

Vandaag in De Telegraaf een mooi duo-interview met dr. Julia Cramer en mijzelf. De aanleiding is de lancering van de Nationale Quantum Cursus.

Quantum technologie

Quantum wordt vanaf vandaag een stukje toegankelijker. De nationale quantumcursus is voor iedereen gratis beschikbaar via internet. „Na het internet, de smartphone en AI is quantum de volgende revolutie”, zegt techexpert Jim Stolze, die de cursus heeft ontwikkeld. „Ik denk dat mensen onderschatten welke impact het gaat hebben.”

Voor veel Nederlanders is quantum ingewikkeld. „Als ik op een feestje ben en ik begin erover dan zie je dat mensen zich sluiten”, vertelt quantumexpert Julia Cramer van de Universiteit Leiden. „Ze denken vaak wel dat quantum voor de toekomst belangrijk is maar denken dat het niet voor hen is. Dat moet veranderen.” Volgens Cramer gaat quantum een rol spelen in het dagelijks leven. De quantumcursus moet laagdrempelig toegang geven tot een gesprek over deze technologie.

Kleine deeltjes

Maar wat is quantum? „Het is de beschrijving van kleine deeltjes die we in dagelijks leven niet zien zoals elektronen en lichtdeeltjes.”, zegt Cramer. „Die deeltjes gedragen zich anders. Ze zijn soms een deeltje en soms een golf en kunnen op twee plekken tegelijk zijn. Het is anders dan wat we in ons dagelijks leven tegenkomen. Dat maakt het tegen-intuïtief.”

„De quantumdeeltjes kunnen worden ingezet als rekeneenheden”, zegt Stolze. „Er zijn nu al chips die deze heel kleine deeltjes gebruiken. Zo kunnen we andere en snellere berekeningen uitvoeren.” Toekomstige quantumcomputers kunnen wiskundige problemen oplossen waar normale computers vele jaren over zouden doen. De computers die we nu gebruiken werken op basis van bits, die of een 0 of een 1 zijn. Quantumtechnologie is gebaseerd op qubits (quantumbits), die tegelijk een 0 en een 1 zijn. Daarmee zijn ze oneindig veel sneller.

Spannende tijd

„Wat het voor de maatschappij gaat betekenen weten we nog niet precies”, zegt Cramer. „Maar we verwachten een grote technologische impact in bijvoorbeeld het maken van nieuwe materialen, moleculen en medicijnen. Daar zijn onze huidige supercomputers een groot deel van de tijd mee bezig”, aldus Cramer.

Nadelen zijn er ook. „Wat betreft cybersecurity gaan we een spannende tijd tegemoet”, zegt techexpert Stolze. „De beveiliging op berichten die we in het verleden hebben rondgestuurd is voor quantum niet veilig. We willen mensen niet bang maken maar we adviseren bedrijven om daar over na te denken en mee aan de slag te gaan. Of je nou een politicus bent, een burger of een organisatie, het is van essentieel belang om voorbereid te zijn.”

Meer weten?

De Nationale Quantum Cursus is geschikt voor iedereen vanaf ongeveer twaalf jaar en wordt gefinancierd door Quantum Delta NL.