Data vormen onze lachspiegel

De Volkskrant blikt terug op 2020 en concludeert dat algoritmen hun onschuld hebben verloren. Waren ze eerst een wondermiddel voor alles, nu krijgen ze de schuld van bijna alles.

Laurens Verhagen vroeg mij of dat terecht was.

‘Dat is een veelgemaakte fout: we dichten algoritmen menselijke eigenschappen toe. Alsof ze autonoom hun eigen doelen stellen.’ Zo is het niet – dat is meer iets voor sciencefiction-series. ‘Het is nog altijd de mens die de algoritmen ontwerpt’, aldus Stolze.

En daarna opperde hij het argument dat algoritmen slechts blootleggen wat er in de data ligt besloten. Is het eigenlijk een spiegel voor de maatschappij?

Nee, dat zou impliceren dat de data perfect zijn. En dat is een utopie. De data zijn bij uitstek vertekenend. De spiegel vergroot en verkleint. “Het zijn daarom lachspiegels die de werkelijkheid vervormen als je niet zorgvuldig omgaat met de gegevens waarmee je AI traint.”

Jim Stolze

Lees het hele artikel (ook over Deepfakes!) bij De Volkskrant.