Kan Linkedin de files oplossen?

Het was een notitie in mijn oude iPhone. Ergens in 2010 had ik deze vraag opgeschreven. Pas deze week de tijd genomen om uit te werken naar een column.

Den Haag, half zes in de ochtend. Maartje zet de wekker uiten springt onder de douche. Snel nog even de ontbijttafel dekken. Zelf heeft ze geen tijd om mee te eten, want het schijnt vandaag druk te worden op de weg. Ze heeft een goede baan als marketing manager bij een grotere verzekeraar in Amsterdam. Iedereen begint daar om 9.00u dus Maartje ook.

Amsterdam, kwart voor zes in de ochtend. Ook Hugo is vandaag extra vroeg opgestaan vanwege de drukke spits. Hij zet zijn dochtertje om 7.00u af bij een klasgenootje en sluit achter aan bij de lange rij auto’s op de ringA10. Bah, regen. Ook dat nog! Hugo is marketing manager bij een grote verzekeraar in Den Haag. Iedereen begint daar om 9.00u dus Hugo ook. Hij heeft het filerijden inmiddels geaccepteerd.

De kans is groot dat Maartje en Hugo elkaar halverwege de A4 tegenkomen. Hoogstwaarschijnlijk ter hoogte van Zoeterwoude-Rijndijk, de hoogmis van het Nederlandse fileleed. Hun auto’s in tegenovergestelde richting, stil staand aan weerszijden van de vangrail. Zouden ze naar elkaar zwaaien?

Gek eigenlijk dat het zover heeft moeten komen. Want dit geldt niet alleen voor Maartje en Hugo op de A4. Hoeveel mensen met beroep X rijden niet dagelijks de A2 af naar beneden terwijl er aan de andere kant een even grote hoeveelheid X’ers de A2 op naar boven rijdt? Volgens mij kun je hier elke autoweg met elke voorkomende functie invullen.

Wat nou, als Hugo en Maartje elkaar tijdens een vrijdagmiddagborrel zouden spreken. Dat ze elkaar vertellen hoe vermoeiend het is om elke dag die A4 af te rijden om de marketing te managen bij hun verzekeraar. Misschien zouden ze wel op het spontane idee komen om van baan te ruilen. Hetzelfde werk, maar in de eigen woonplaats.

Van zo’n baanwissel zouden Hugo en Maartje wel blij worden.De files zijn er echter nog niet mee opgelost. Hoe kunnen we zulke spontane ontmoetingen opschalen? Is er niet een partij in Nederland die precies weet wie ‘welke functie’ heeft en in ‘welke plaats’? Ja, natuurlijk: dat is LinkedIn. Als je het zo bekijkt heeft LinkedIn meer potentie om de files op te lossen dan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Begin eens met de steden waar de langste files staan. Doe dan een simpele database zoekopdracht naar exacte functieomschrijving, geboortejaar en branche. Ik verwacht dat daar tien duizenden hits tussen zitten. Eventueel kun je het geboortejaar vervangen door aantal jaar werkervaring om de salarissen wat gelijker te trekken. Laat dan steeds tweemensen een plaatje zien van hun hoofd bij het nieuwe logo en daarbij in vrolijk gekleurde cijfers hoeveel kilometer reistijd ze daarmee uit kunnen sparen.

We hebben niet meer asfalt nodig, maar meer data. Slimme zoekopdrachten en relevante connecties.

In eerste instantie zullen mensen tegenduwen. ‘Maar dan ga ik mijn collega’s zo missen.’ Of ‘Ik weet net hoe het CRM-systeem werkt’. En dan zeg ik: alles went. Leuke collega’s heb je overal en aan CRM-systemen ook geen gebrek. Maar ’s-ochtends thuis zijn bij het ontbijt, of misschien zelfs tijdens het avondeten. Als je daar eenmaal aan bent gewend, wil je niet meer terug.

Naschrift: goede ideeën heb je nooit alleen. Via Jaap Schoeman kwam ik erachter dat Banenruil.nl al een soortgelijk platform heeft gelanceerd. Nu nog de injectie van LinkedIn,… en dan zou het goed moeten komen, toch?