Yarasky

Beste Yarasky,

We hebben elkaar nog nooit ontmoet. Toch heb ik het gevoel dat jij onderdeel bent van de familie Stolze. Jouw stem dendert al jaren uit de speakers van onze computers. Zelfs als mijn zoons (12 en 14 jaar) hun oortjes in hebben, kan ik jouw lach nog horen, boven alle andere geluiden in ons huis.

Volgens hen ben jij de leukste gamer van dit moment. Hoe vet is dat? Ze keken jouw video’s al toen je Grand Theft Auto speelde. Toen was het niet zozeer je lach die jou onderscheidde van al die andere streamende schreeuwerds, maar je skills. Hoe jij die virtuele auto’s met idioot hoge snelheden op de weg hield, dwong zelfs bij mij respect af. Nu je ook Fortnite bent gaan spelen, kan niemand meer om je heen. Ook dit speel je weer voortreffelijk.

Met bijna 9000 video’s in totaal ben jij een van de meest productiefste gamers van dit moment. Als ik het goed begrijp speel je tientallen potjes per dag en monteer je die terug naar vier video’s per dag. Wat is er mooier dan lol maken met je vrienden, dit op YouTube uitzenden en er vervolgens tonnen aan advertentie-inkomsten aan over houden. Hoe vet is dat? Jij hebt letterlijk van je hobby je werk gemaakt.

Net als in alle Nederlandse gezinnen met kinderen hebben wij hier vaak discussies over schermgedrag. Dat mijn zoons als telefoonstarende zombies door het huis lopen, heb ik inmiddels geaccepteerd. Het is fysiek blijkbaar niet onmogelijk om een foto op Instagram te voorzien van tags en commentaar terwijl je de trap oprent; en je hersenen kunnen prima wiskunde huiswerk maken terwijl je elke tien seconden een andere playlist op Spotify start.

Wel heb ik met hen afspraken gemaakt over de Playstation. Als je ’s-middags hebt gespeeld, mag je ’s-avonds niet en andersom. Andere afspraken gaan over de telefoon (niet op de slaapkamer) en over YouTube (op onze smart tv is daar nu een wachtwoord voor nodig). Doekjes voor het bloeden, ik weet het. Maar als we geen maatregelen nemen, zouden mijn zoons twaalf uur per dag Fortnite spelen en de andere twaalf uur YouTube kijken naar gamers zoals jij die Fortnite spelen.

En dat brengt mij weer bij jou, Yarasky. Ook vanmorgen klonk jouw stem weer door de luidsprekers. Je speelde verstoppertje in de playground van Fortnite. “Pap, dit moet je even zien. Dit is echt té grappig”, zei mijn jongste. En inderdaad, jouw lol werkte aanstekelijk. Ik heb de hele video uitgekeken en zelfs een duimpje omhoog gegeven

Mag ik je daarom om een tegenprestatie vragen? Zeg af en toe tegen je kijkers dat je een video minder maakt omdat je die middag lekker een stuk gaat fietsen met je vriendin. Beter voor jou, beter voor haar en beter voor mijn zoons. Man, jij hebt zoveel bereik. Waar ga je die invloed voor gebruiken? Je hebt het in je om een top-influencer te worden. Hoe vet is dat?