Toekomst van telecom

Toekomst van telecom

Telecom is verantwoordelijk voor een kwart van de economische groei in Nederland, hoorde ik gisteren op het Telecom Time congres in Houten. De roep om meer snelheid en performance lijkt luider dan ooit. Gaat de wet van Moore nog wel snel genoeg?

Ik was daar als jurylid van de Nederlandse Telecom Award; de prijs voor de meest innovatieve, wetenschappelijke bijdrage van de afgelopen twee jaar van een promovendus aan doorbraken op maatschappelijk en/of economisch terrein door verbetering van de telecommunicatie-infrastructuur in Nederland.

Van de drie genomineerden maakte met name Ebisa Negeri (TU Delft, links op de foto) de meeste indruk. Zijn kijk op hoe ICT in de toekomst inzicht gaat geven in de “Wealth of Networks” was voor mij een eye-opener. Zie ook dit filmpje ter introductie.

Peerless light and integrated photonics for telecommunication
De winnares van de Netelcom Award 2012 was echter iemand die met haar onderzoek een belangrijke voortgang geboekt heeft in de hierboven genoemde vereiste compactheid en energie efficiëntie van onze netwerken. Katarzyna Lawniczuk (TU Eindhoven) sleept met haar protoypes van “Photonic Multiwavelength Transmitters voor toepassing in Optical Access Networks” de aanmoedigingsprijs ter waarde van € 5.000,00 in de wacht.

De derde genomineerde was Vijay Rao (TU Delft, rechts op de foto) die met zijn Zero Energy Network een vernieuwende kijk op “smart energy”-networks liet zien. Mij heeft het in ieder geval weer bevestigd dat ICT nog steeds de aanjager van innovatie is, maar dat de vruchten van die innovaties in andere sectoren dan die van de ICT vallen. Zorg en energie voorop!

Mijn felicitaties gaan uit naar de drie genomineerden en mijn dank gaat uit naar de collega jury-leden: Nico Baken (TU Delft), Ton Backx (TU Eindhoven), Erik Fledderus (TNO), Gerlas van den Hoven (Genexis) en Jeanine van der Vlist (Alcatel-Lucent).