Na vier maanden in Qatar …

Na vier maanden in Qatar …

“You know the middle east is going crazy, when Lebanon is the most peaceful country in the region”, aldus cabaretier Maz Jobrani op het TED podium afgelopen week in Doha, Qatar.

Maz Jobrani was slechts een van de sprekers tijdens de allereerste TED-conferentie in de buitenlucht. Meer dan 2000 mensen luisterden aandachtig naar sprekers als Hans Rosling, Fahad Al Attiya, Wolfgang Kessling en zangeres Zain Awad. De sessie werd geopend middels een video boodschap van Her Excellency Sheikha Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani.

TEDxSummit_07414_D81_9424_1920

Het hele event werd live uitgezonden door Al Jazeera en de volgende dag stonden we op de voorpagina van de Qatar Tribune. Missie volbracht? Bijna.

Het doel was: TEDx op de kaart zetten in het Midden Oosten. Ik denk dat we dat in vier maanden tijd zeker voor elkaar hebben gekregen. Maar nog belangrijker was om over het TEDx-programma in algemene zin na te denken. Daarom hebben we 700 licentiehouders uit zo’n 100 verschillende landen uitgenodigd om naar Doha te komen. Middels workshops, bijeenkomsten, etentjes en uitstapjes hebben met hen de toekomst van TEDx in kaart gebracht.

Marconi, Eiso, Chris and Jim

Naast alle TEDx-sessies en de workshops was het werkelijke hoogtepunt een trip naar de woestijn. De zevenhonderd licentiehouders hebben we met 18 bussen en 60 SUV’s naar een kamp in de woestijn gebracht. Geen technologie, alleen maar “bedouin” tents en zand. Ter plekke hebben we een un-conference georganiseerd. Iedereen mocht onderwerpen op de agenda zetten en groepen trokken van tent naar tent. Ik raakte verzeild in een interessante discussie met Chris Anderson (TED), Eiso Vaandrager (TEDxAmsterdam) en Marconi Peters over het Ideas Worth Doing-project.

TEDxSummit_26310_D31_1896_1920_1920

De hele week werd afgesloten door een echte TED-sessie. Een marathon van 2 uur lang met absolute top-sprekers als Juan Enriquez en Jose Andres. Aan het einde werden Nate, Houssem en ik op het podium gevraagd waarna we een staande ovatie kregen van 4 minuten voor ons werk de afgelopen maanden.

Wat een avontuur! Nu even vakantie en dan weer naar Nederland terug.