Wie worden de ondernemers van de toekomst?

Wie worden de ondernemers van de toekomst?

Enige tijd geleden werd ik door onder meer Yuri Vangeest, Victor van der Chijs en Valerie Frissen gevraagd om mee te denken met uw TopTeam van de Creatieve Industrie. Het werd een sessie waarbij ondernemen en innovatie centraal stonden.

Mijn bijdrage was in het kort samen te vatten als:

 • Waar de Nederlandse economie behoefte aan heeft zijn “doeners”. Niet te lang praten, onderzoeken of blijven hangen in business cases. Liever iets maken, vervolgens uitproberen op de markt en dan opschalen.
 • Daarnaast is behoefte aan ervaren CEO’s die jonge starters helpen bij het versnellen van hun groei. Behoeden voor onnodige fouten en het coachen op het gebied van al die vaardigheden die je niet op de TU of de Business School leert

Wees gerust. Er hoeven hier geen beleidsnota’s over geschreven worden. Ook is er geen extra onderzoek nodig m.b.t. de haalbaarheid van zo’n programma… want het is er inmiddels!

Dit programma heet The Founder Institute en het krijgt nog dit najaar ook in Nederland een vestiging.

Wat is Founder Institute?
Het is een snelkookpan voor persoonlijke ontwikkeling, business development, presentatietechnieken en leiderschap. Na een grondige selectieprocedure gaan ruim twintig ondernemers, uitvinders of andere creatieve geesten deelnemen aan dit 13 weken durend programma.

De spil in het programma wordt gevormd door een mentorprogramma waarbij ervaren Nederlandse en internationale ondernemers en CEO’s zoals Phil Libin (Evernote), Aaron Patzer (Mint.com), Ton aan de Stegge (ex-Telfort) en Oscar Kneppers (ex-Bright) worden gekoppeld aan de nieuwe ondernemers. Dit om hen wegwijs te maken in wereld van boardrooms, investeerders en media.

Wat vraag ik van jullie? Kom eens langs op zo’n dinsdagavond in Amsterdam. Graag stellen wij je voor aan die nieuwe generatie ondernemers. Als je benieuwd bent naar de nieuwe TomTom en de nieuwe Layar uit Nederland.

2 replies to Wie worden de ondernemers van de toekomst?

 1. Pingback:

 2. Hoi Jim,

  Ik ben het helemaal met je eens. We hebben de “doeners” nodig en deze instelling kun je denk ik alleen maar krijgen in de juiste omgeving en met de juiste mensen om je heen. Naar mijn mening moet je hier al mee in aanraking komen tijdens de middelbare schoolperiode.

  Het begint deels met leren in de praktijk en daarna/tijdens komt de theorie vanzelf want die behoeft aan theoretische verdieping krijg je doordat je tegen verschillende problemen/uitdagingen aanloopt.

  Het mooie van deze manier van leren vind ik persoonlijk dat je het gemakkelijker onthoudt, jezelf verantwoordelijkheden aanleert en dat het leren veel en veel leuker wordt omdat je het meteen in de praktijk kunt toepassen.

  Misschien heb je er al van gehoord, de Opleiding voor ondernemers MBO/HBO waar je meteen in de praktijk begint te ondernemen in een team met ondersteuning van diverse coaches. Het concept komt uit Finland en bestaat nu sinds 4 jaar in Nederland. http://www.teamacademie.nl/

  Succes met Founder Institute.

  Groet,

  Sezan Keers