Winnaars… Philips 21:9 en Wieckse Zonneradar

Winnaars… Philips 21:9 en Wieckse Zonneradar

Afgelopen maanden ben ik druk in de weer geweest om samen met mijn juryleden te bepalen welke websites van 2009 een prijs verdienden. Het gaat dan niet om de verkiezing “website van het jaar” (publieksprijs), maar om de vakprijzen voor de interactieve industrie: de SpinAwards.

ring

Tijdens de eerste ronde hebben we meer dan 50 concepten beoordeeld en maar liefst 5 websites genomineerd voor een SpinAward:

Gisteren, tijdens de officiele uitreiking hebben we de winnaars bekend gemaakt. Hieronder is het officiele juryrapport dat we hebben opgesteld.

Juryrapport – 27 maart 2010

De jury van de categorie “Beste Website Concept” was dit jaar aangenaam verrast door de grote hoeveelheid inzendingen en de kwaliteit ervan. Niet voor niets werden er door ons maar liefst 5 websites genomineerd voor een Spin Award.

Om de uiteindelijke prijswinnaar(s) aan te wijzen kon de jury teruggrijpen naar de drie criteria die bepalend zijn voor het uiteindelijke oordeel. Creativiteit (welk ijzersterk idee ligt aan het concept ten grondslag), Interactiviteit (in hoeverre heeft de gebruiker invloed op en wordt betrokken bij de content op de website) en Effectiviteit (wat was het meetbare resultaat in relatie tot de doelstellingen van dit concept).

Opvallend
Wat dit jaar opviel was dat veel websites probeerden een link te leggen met social media. Deze concepten maakten bijvoorbeeld gebruik van een koppeling met Hyves, Twitter of andere netwerken. In een aantal gevallen versterkte dit het concept en in andere gevallen voelde het alsof het er met de haren bij gesleept was.
De twee winnaars dit jaar hebben gemeen dat ze uitgaan van een “ijzersterk” idee (creativiteit); ze durf toonden door een nieuwe dimensie van interactiviteit te zoeken; en ze aantoonbaar hebben geleid tot een imposante toename van het resultaat voor de opdrachtgever.

1. Wieckse Zonneradar (2010 Amsterdam / Heineken Nederland)
Het lef om door heel Nederland sensoren te plaatsen die inzichtelijk maken op welke terrassen je -in de zon- kan genieten van een wit biertje, leidde niet alleen tot een stijgend aantal blije terrasbezoekers. Ook tot nieuwe terrashouders die klant wilden worden van Wieckse om mee te kunnen doen met Zonneradar.nl
Het creatieve idee -een optimistische buienradar- en de technologische vondst maken de weg vrij om Wieckse nog jaren een relevante website te bieden met tal van denkbare uitbreidingen.
De jury beloont dit concept met een Zilveren SpinAward.

2. Cinema 21:9 (TribalDDB / Koninklijke Philips N.V.)
Het lef om de standaard verschijningsvorm van een website los te laten en volledig te focussen op de beleving van een televisie-toestel hadden tot gevolg dat een indrukwekkend aantal mensen een “cinematic experience” hebben ondergaan. Niet alleen de content (de film) maar ook de (technische) realisatie en resultaten waren van grote klasse.
Het interactieve idee om niet de informatie, maar de beleving van een product centraal te stellen, zal volgens de jury komende jaren veel navolging krijgen.

De jury beloont dit concept met een Zilveren SpinAward.

Tot slot
De jury hoopt dat deze twee prijswinnaars de makers van websites in Nederland en België zullen inspireren om ook meer lef te tonen. Zij laten namelijk zien dat Nederlandse bureaus innovatief omgaan met website concepten en daar (internationaal) hoge ogen mee gooien. Beide winnaars verdienen met trots het predicaat “Made in Holland”.

Namens de juryleden Klaas Weima, Elsbeth Eilander-van den Berg, Wendy van Esveld, Tom de Bruyne, Karlijn van den Berg,

Jim Stolze
Juryvoorzitter “Beste Website Concept”