TIp #35: weg ermee!

In het Eindhovense Dagblad stond een artikel over een ambtenaar die schijnbaar mijn boek had gelezen. Dat wil zeggen: hij brengt één van de tips in de praktijk.

Een inwoner uit Eindhoven, die een e-mailtje naar de gemeente stuurde, kreeg tot zijn verbazing het volgende automatische antwoord: ‘17 augustus ben ik weer aanwezig. Uw bericht wordt niet gelezen en direct verwijderd. Indien u wenst dat ik uw bericht in behandeling neem, stuurt u het dan na 17 augustus nogmaals. Hartelijke groeten.’

Spelregels
Zo moet het dus inderdaad niet, erkent een woordvoerder van de gemeente tegenover het Eindhovens Dagblad. Het automatische antwoord voldoet niet aan de regels voor afwezigheidmelding per email, zoals deze onder het kopje ‘dienstverlenen doe je zo’ op het intranet van de gemeente te lezen zijn. In de afwezigheidmelding moet staan dat bij dringende vragen contact kan worden opgenomen met een collega. Hierna moeten naam, functie, mailadres en telefoonnummer van die betreffende collega volgen. E-mail mag niet automatisch worden doorgestuurd en zeker niet worden weggegooid.

Naar aanleiding van het voorval zijn de spelregels nog eens expliciet onder de aandacht gebracht van alle medewerkers van de gemeente, aldus de woordvoerder. Persoonlijk denk ik dat de man een medaille moet krijgen voor moed. Zijn signaal is helder en ik vermoed dat hij de mails niet echt weg zou gooien.