Wordt het de Nexus One of de iPhone?

Wordt het de Nexus One of de iPhone?

Afgelopen drie weken heb ik weer een experiment gedaan. Nee, maak je geen zorgen. Geen geheelonthouding van internet of e-mail. Ik heb simpelweg van telefoon geruild.

Zoals je weet, ben ik sinds 2007 tamelijk vergroeid met mijn iPhone. Het is nog een van de eersten die ik destijds zelf in 28 uur tijd heb gehackt. Ik heb er veel lol aan beleeft, veel uitgeprobeerd en voor een aantal klanten (waaronder NU.nl) een iPhone-avontuur gestart.

Maar in februari kreeg ik de nieuwste Google Phone in handen. Hij wordt de Nexus One genoemd en is de opvolger van de G1, de telefoon die op basis van Google’s operating system Android werkt.

Voordelen Nexus
Wat mij als eerste opviel was de goede integratie met mijn Google Account. Misschien niet verrassend voor een Google-telefoon, maar nadat ik mijn username + password had gegeven, kon ik probleemloos diensten als Gmail, Calendar en Maps gebruiken.

Toen nog even zoeken naar een slimme manier om de contacten van mijn iPhone over zetten en dat kon gemakkelijk via mijn Macbook. Bij contacts heb je een functie om te exporteren als vCard en Google Contacts (gmail web) kan je die gewoon importeren. Even een “star” geven en op je telefoon verschijnen ze in een apart lijstje. Dat gaat lekker zo.

Google Goggles & Voice Search
gogglesTwee aardige features van de NexusOne zijn Goggles en Voice Search. Goggles houdt in dat je een foto kunt maken van iets en dat Google dat vervolgens interpreteert als een zoekopdracht. Als je voor de Euromast staat hoef je dus niet in de zoekmachine het woord “euromast” te tikken, maar even een foto maken en je krijgt alle informatie die je wilt.

Voice Search is een experimentele dienst die werkt via spraakherkenning. In het Engels gaat dat eigenlijk best goed. Toen ik in Amerika was, heb ik teksten in het Engels ingesproken en via Google Translate terug laten horen in het Chinees. Mijn taxi-chauffeur zei dat-ie het goed begreep. In het Nederlands is het overigens nog niet echt bruikbaar.

Apps, apps en nog eens apps
Net als bij de iPhone kun je op een centrale plek zoeken naar leuke (software) toevoegingen voor je telefoon. De Android Market Place (met meer dan 20.000 apps) is wat ‘opener’ dan de AppStore van Apple. De eerste apps die ik gratis naar binnen haalde, waren de NU-android app, de ‘mother TED’ en Twitdroid. Met name die laatste werkt superfijn en lijkt 100% afgestemd op de wensen van een twitteraar met een Android, in plaats van een one-size-fits-all oplossing.

Nadelen
Naast alle pluspunten die ik hierboven heb opgesomd, zijn er natuurlijk ook minpunten. Waar ik niet aan heb kunnen wennen, lijken wat bugs m.b.t. de knoppen onder het scherm. De home-knop moet je soms wel erg hard indrukken en “back” is niet altijd terug. Soms is dat “close” en ook andere knoppen beneden in de schermen zijn onvoorspelbaar. Zo mis ik nog de logica van bijvoorbeeld Google Maps wanneer je een routebeschrijving gebruikt. Je kan dan soms terug kan naar de kaart met “my location” maar soms kan je dan alleen een nieuwe route ingeven. Ook kan je niet altijd typen in een tekstveld, hoe hard je ook drukt. De telefoon 90% kantelen is dan soms de enige oplossing. Dit lijken mij overigens kinderziektes.

Ook ben ik een paar keer boos geworden op de telefoon (ja, dat kan :-)). Met name toen de zon scheen en ik Google Maps probeerde te gebruiken. Het scherm van de Nexus spiegelt te veel. Daarbij zijn sommige teksten in het wit tegen een zwarte achtergrond wat de leesbaarheid niet ten goede komt.

Grootste minpunt is de accu. Zet vooral niet Wifi, Sync en Bright Screen aan, want je telefoon gaat slechts een paar uur mee. Als je echt een heavy user bent, moet je continu opladen. Hopelijk is dit ook alleen bij de eerste modellen, want de grap is natuurlijk dat je alleen nog maar meer van dit soort functies gaat gebruiken. Als je een smartphone hebt, ga je bijvoorbeeld echt niet meer op het NS-station op zoek naar de gele borden!

Ik voorspel de Google Phone een grote toekomst. De (open) Marketplace zal het winnen van de (min of meer gesloten) AppStore van Apple. Daarnaast kan geen andere partij als Google het concept van “web meets phone” verder brengen. Waar Apple vooralsnog in uit blijft blinken is elegantie. Het gewone minuut-tot-minuut gebruikersgemak. Simpele knoppen die doen wat je verwacht.

Zo stel ik me niet voor dat een van de programmeurs van Google ooit zelf in de zon met Google Maps heeft gereden, maar zie ik Steve Jobs himself dat nog wel doen. Desnoods op blote voeten op weg naar de biologische groenteboer om een smoothie te halen.

3 replies to Wordt het de Nexus One of de iPhone?

  1. Grappig om dit op jouw blog te lezen. Ik zag jou altijd als een echte apple-man. Niks mis met je horizon verbreden naturuurlijk 🙂

    Integratie tussen iphone en google word wel steeds beter. Mijn 3G synced tegenwoordig contacten ‘over the air’ met Google Contacts. Handig als je telefoon kwijtraakt/kapot gaat. Zelfde met calendar en de normale ‘agenda app’ van de iphone. het is even instellen, maar dan heb je ook wat.

    Accu vind ik bij de iphone ook een nadeel. Bij veelvuldig gebruik van ipod en apps (zeker apps die internet gebruiken) houd hij het maximaal 1 werkdag vol. Maar dan moet hij ook echt savonds in de lader.

    Ik ben heel benieuws wat apple over 2 dagen over OS 4 gaat vertellen en wat de (hoewel nog slechts geruchten) nieuwe iphone ons gaat brengen.

  2. Pingback: