Kan je nog zonder Google?

Kan je nog zonder Google?

Na mijn internetloze maand (december 2008) ben ik door een aantal mensen benaderd die een vergelijkbaar experiment wilden doen. Sommigen privé, anderen voor hun studie en weer anderen hoopten er eeuwige roem mee te vergaren in het internet-museum.
offline
Een kleine opsomming:

 • een radio deejay die zichzelf aanmeldde bij een afkick-kliniek vanwege zijn ‘online’ verslaving
 • drie studenten die een week zonder informatie leefden
 • Gretchen Rubin die zich stortte op happiness-research om vervolgens de learnings op zichzelf toe te passen
 • Stefan van Buren die mijn experiment als vertrekpunt koos
 • Robin van Koppen die mijn maand als inspiratie voor het “Nieuwe Werken” koos

Daar kan ik nu een nieuw experiment aan toevoegen. Vriend en collega-blogger Ernst-Jan Pfauth gaat een week zonder Google proberen te leven. Dat is tamelijk bijzonder aangezien hij een van de meest productieve internet journalisten voor NRC Next is.

Zijn eerste bevindingen lijken te zijn dat je helemaal niet zonder Google kan. Ook al zoek je met Bing, mail je met Hotmail en houd je je agenda bij met Outlook…dan nog zit Google onder motorkap van bijna alle websites. Google Analytics draait op de achtergrond mee, Google maps… maar ook iets simpels als Youtube. Zit je lekker naar DWDD te kijken, laten ze een filmpje van Youtube zien. Juist, door Google gekocht, enkele jaren geleden.

Ernst-Jan … veel succes!

3 replies to Kan je nog zonder Google?

 1. Google zit overal in. En dat vindt niemand verontrustend?

  Veder zijn voor alle Google diensten prima alternatieven te vinden. Niet gecentraliseerd bij een aanbieder, maar misschien is dat wel beter ook.
  Ik denk dat je prima zonder Google kunt leven… tenzij je je brood verdient met de AdSense 🙂

 2. Pingback:

 3. Pingback:

Comments are closed.