Bestuurder

Bij de volgende instellingen heb ik een bestuurlijke / maatschappelijk rol vervuld:

  • 2009 – 2016 : Stichting TEDxAmsterdam (voorzitter)
  • 2011 – 2017 : Nationaal Comité 4 en 5 mei (lid van het comité)
  • 2015 – heden : Consumentenbond (lid Raad van Toezicht)

Lowercase Foundation

In 2010 heb ik samen met Joris van Heukelom de Stichting Lowercase opgericht. Stichting Lowercase ondersteunt en initieert projecten die Nederland innovatiever, ondernemender en digitaal vaardiger maken. Dat doen we rond 5 jaar-programma’s en altijd samen met andere fondsen of subsidieverstrekkers.

Thema 2011 – 2016: Startups

Destijds hebben we het eerste Startup Accelerator Programma in Nederland opgezet: in licentie van het internationale programma Founder Institute. Het doel was jonge ondernemers helpen aan business modellen, funding en klanten.

Met een subsidie van Ministerie van Economische Zaken en Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap hebben we Startup Fest Europe (2015 – 2016) georganiseerd. Grote namen als Tim Cook, Eric Schmidt en Travis Kalanick kwamen naar Nederland om een tour langs de verschillende hubs van Startup Delta te maken.

Thema 2017 – 2021: AI for Good

Het wordt dé doorbraak technologie van onze eeuw genoemd: AI. Toch weet de gemiddelde Nederlander nog erg weinig over hoe data in combinatie met algoritmen tot nieuwe kansen én bedreigingen kan leiden. Met steun van het Vogin / Go-fonds hebben wij daarom het project ‘Achter de Algoritmen’ gelanceerd; een lijst met bekende algoritmen (Hall of Fame) en rondreizende interactieve installaties in samenwerking met kunstenaars.

Met een subsidie van het SIDN-Fonds hebben we een platform gebouwd dat NGO’s en Overheden koppelt aan data-scientists en programmeurs. Tijdens zogeheten hackathons gingen de AI-talenten met elkaar in competitie om de challenges van NGO’s op te lossen.

Hoe zorgen we ervoor AI voor de goede dingen wordt gebruikt? Door zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de discussie hierover. En dan liefst op basis van feiten, niet op basis van bangmakerij of luchtkastelen. De Nationale AI-Cursus is een zeer toegankelijke cursus die zoveel mogelijk Nederlanders een basiskennis over AI wil bij brengen.

De cursus is tot stand gekomen dankzij financiële steun van het Cor Wit Fonds, Ministerie van Binnenlandse Zaken, een indrukwekkende lijst van sponsoren en diverse universiteiten.