Investeren met de Sterren

(Geer) Welkom bij ‘Investeren met de sterren’! Met wie hebben wij het genoegen?

(Lisa) Wij zijn Lisa en Wendy. Wij zijn hier naartoe gekomen voor een investering. We zoeken 500.000 euro in ruil voor een 8% belang in ons bedrijf RIP Bot.

(Geer) Vertel, wat doen jullie?

(Lisa) Wij importeren al je verzonden berichten via WhatsApp, Facebook en e-mail. Op basis daarvan bouwen wij een chatbot die als jou denkt en typt. Daar kunnen je vrienden en familieleden mee blijven corresponderen, ook na je overlijden.

(Goor) Echt? Met sommige mensen ben ik zo klaar… dan ben ik blij als die berichtenlading juist eens stopt.

(Geer) Is dat niet enorm gecompliceerd met de privacy enzo?

(Lisa) Onze klanten zullen in hun testament vast moeten leggen of ze digitaal willen voortleven of niet.

(Goor) Nou, schat. Tot die tijd slaan wij even over. Volgende!

(Geer) Welkom bij Investeren met de sterren! Met wie hebben wij het genoegen?

(Benno) Hallo. Mijn bedrijf KaBam! is een scale-up waar mensen een offline DDoS aanval kunnen inkopen.

(Geer) Dee-dos?

(Benno) Heel simpel: met een gewone DDoS kun je websites platleggen. Wij doen dat gewoon met de bedrijven zelf.

(Geer) Hoe moet ik dat voor me zien?

(Benno) Stel, je ontvangt een bekeuring van het CJIB. Dan kun je op ons platform een crowdfunding campagne starten om hen terug te pakken. Als meer dan 500 mensen met je meedoen, versturen wij in drie dagen tijd zo’n 2000 nep bezwaarschriften, ansichtkaarten en blanco enveloppen via de post. Zo’n bedrijf is dan doorgaans een week uitgeschakeld.

(Goor) Oh, wacht even. Dan geef ik je het adres van een ex van me. Die wens ik nog wel wat toe. Volgende!

(Olaf) Hoi! Ik ben Olaf. Mijn bedrijf Cheat Bit heeft een app gebouwd die je kunt koppelen aan de scores van je FitBit.

(Geer) Wat heb je daaraan?

(Olaf) Wij tellen de calorieën van je eten automatisch op bij je dagelijkse aantal stappen. Dan hoef je dus minder te bewegen. Kun je blijven eten, zonder dat het ten koste gaat van je wekelijkse doelstelling.

(Goor) Kijk, dat noem ik een innovatie. Deal!

(Geer) En wie ben jij?

(Maartje) Ik ben Maartje. Met mijn bedrijf Digesto lever ik slimme pilletjes. Dankzij nanotechnologie kunnen we bijvoorbeeld een banaan die je in je mond steekt, volgen door het hele lichaam, totdat-ie aan het einde van de rit in de toiletpot ligt.

(Geer) Hou op!

(Maartje) Je kunt direct zien wat de impact is van de ingrediënten. Doet de producent wel wat-ie belooft?

(Goor) Nou, ik doe niet mee.

(Geer) Waarom niet?

(Goor) Dit is een typisch voorbeeld van the Internet of Shit. Volgende!