Nederlandse innovaties

Nederlandse innovaties

Tijdens TEDxBinnenhof 2014 sprak ik Hans Wijers over de “Nationale Iconen” zoektocht die daar werd aangekondigd. Hij is de jury-voorzitter die gaat over het werven en selecteren van Nederlandse innovaties met impact.

Hans Wijers en Jim Stolze op RTLZ

Innoveren zit Nederlanders al eeuwen in het bloed. We moesten wel inventief zijn om te overleven. Ons land zou bijvoorbeeld niet bestaan zonder ingenieuze gemalen en indrukwekkende deltawerken. De Nationale Iconen laten zien dat Nederland qua kennis, creativiteit en ondernemerschap nog steeds bij de wereldtop hoort. Het zijn onze nieuwe Deltawerken.

Vandaag (6 november) zijn de vier iconen van 2014 bekend gemaakt:

1. Gekweekte stamcellen
De gekweekte stamcellen van Hans Clevers (Hubrecht Instituut) maken het mogelijk om buiten het lichaam mini-organen te ‘kweken’ en de werking van medicijnen te testen en binnen het lichaam nieuw orgaanweefsel te laten aangroeien. Deze techniek betekent een doorbraak in de behandeling van bijvoorbeeld kanker en kan op termijn orgaantransplantaties overbodig maken.

2. Quantum Technologie
De quantumcomputers van Leo Kouwenhoven (TU Delft/TNO) hebben exponentieel meer rekenkracht dan bestaande computers. Door gebruik te maken van zogenaamde quantumdeeltjes is het mogelijk om informatie van het ene naar een ander punt te verplaatsen, zonder dat de informatie door een kabel of de ether hoeft te reizen. Afluisteren wordt daarmee onmogelijk, vertraging bij het overbrengen van data verleden tijd. De techniek kan worden toegepast in veiligheid, ICT en medicijnonderzoek.

3. Hybride aardappels uit zaad
Solynta heeft een techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om aardappels te telen op basis van zaad in plaats van pootaardappelen. Ook kunnen de eigenschappen van aardappelen beter worden gecontroleerd, zoals voedingswaarde, grootte en gevoeligheid voor ziektes. Solynta onderstreept met dit project de belangrijke Nederlandse bijdrage aan de mondiale wereldvoedselvoorziening en versterkt de Nederlandse exportpositie als aardappelleverancier.

4. Bioneedle
De oplosbare naald, de Bioneedle, die Gijsbert van de Wijdeven als veearts ontwikkelde, betekent een nieuwe, snellere en schonere manier om dieren en mensen te vaccineren. Kant en klare bionaaldjes met de juiste dosering worden in zijn geheel en pijnloos inbracht in het lichaam, waar ze oplossen. Dit proces vermindert de kans op fouten, maakt distributie in ontwikkelingslanden goedkoper en gemakkelijker.

Tot slot
Het kabinet helpt de Nationale Iconen hun ambities waar te maken en geeft ze een internationaal podium. De iconen krijgen een ondersteuningsprogramma op maat. Daarnaast krijgen ze een minister of staatssecretaris als ambassadeur. Deze biedt bijvoorbeeld toegang tot een groot netwerk bij het aanboren van nieuwe mogelijkheden in binnen- en buitenland. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat de verdere ontwikkeling van gekweekte stamcellen ondersteunen. Minister Kamp van Economische Zaken doet dit voor Quantum Technologie. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaat zich inzetten voor de Bioneedle en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken voor de Hybride aardappels uit zaad.