Augmented Reality… ja, hoe dan?

Augmented Reality… ja, hoe dan?

Gistermiddag stond ik op het dak van Café Engels; negen verdiepingen hoog, terras in de zon, uitkijkend over de bouwput van Rotterdam Centraal. Ik keek door het schermpje van mijn telefoon en daar zag ik heden, verleden en toekomst.

De bouwpunt van R'dam CS werd mooi

Eindelijk een toepassing van Augmented Reality waar ik echt warm van werd. Afgelopen jaar is er veel gesproken over “AR” en gedroomd over de mogelijkheden van deze toepassing, maar het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) schittert wat mij betreft op eenzame hoogte als het gaat om hun Urban Augmented Reality-project. Circa 350 objecten zijn in 3D op je telefoon te bekijken in een tijdlijn van verleden, heden en (alternatieve) toekomsten.

Bekijk het filmpje om te zien hoe dat er uit kan zien:

Het NAi heeft bijna alles goed gedaan:

Kernfunctie
Ze zijn heel dichtbij hun merkwaarden en kernfunctie gebleven: ze worden letterlijk de Google van de architectuur in Nederland.

Netwerk
Ze hebben samengewerkt met andere partijen. Niet in hun eentje verdwaald in een project, maar de expertise ingeroepen van een netwerk van bedrijven. In10 voor het concept, Layar voor de software, DPI voor de animaties en architectenbureaus voor de 3D modellen.

Buiten de muren
De muren zijn letterlijk en figuurlijk omver geworpen. Eerder schreef ik al dat musea en erfgoedinstellingen naar buiten moeten, wel het NAi laat zien wat je hiermee aan relevantie kan winnen!

Business
Geld is niet leidend geweest bij het project. De applicatie is gratis. De financiering is rondgekregen met hulp van onder meer het OranjeFonds en AgentschapNL. De app hoeft geen geld op te brengen, maar biedt een fantastische kostenbesparking op het marketing/communicatie budget. Of misschien wordt het wel weggeboekt als een extra expositie van het NAi.

Stapje-voor-stapje
Het NAi is live gegaan. Hulde! Niet wachten op de volgende iPhone 4G, of dat satelliet Galileo nauwkeuriger is geworden. Je kan niet de tweede stap zetten voordat je de eerste hebt gezet. Eerst Rotterdam, nu volgen vanzelf Den Haag en Amsterdam. De architecten kloppen al aan om hulp te bieden.

Tot slot. Bovenstaande is mijn persoonlijke kijk op het project. Wil je wat meer feitelijke informatie of zelf ermee experimenteren? Kijk op de pers-pagina van het NAi voor meer informatie.