TED2010: Jamie Oliver

Elk jaar reikt het TED-congres een prijs uit. En niet zomaar een prijs: honderdduizend dollar voor een idee dat de wereld kan veranderen. Eerdere winnaars waren Bill Clinton, Bono, Rachel Armstrong en Dave Eggers. Gisteravond werd de prijs toegekend aan Jamie Oliver. Voor NRC NEXT heb ik hier al een stukje over geschreven. Dit is de video van zijn talk:

Jamie sprak de Amerikanen toe dat hun eetgewoonten volstrekt absurd waren en dat hij het ontoelaatbaar vond dat er een generatie kinderen opgroeit die gemiddeld 6 tot 10 jaar korter zal leven dan hun ouders. Oliver presenteerde een plan om hier eigenhandig verandering in aan te brengen.

A food revolution

Jamie Oliver was naar Californië was gekomen met een missie. Hij riep het publiek op om met hem eenvoedselrevolutie” te starten.

“My wish is for you to have a strong, sustainable movement to educate every child about food, to inspire families to cook again and to empower people everywhere to fight obesity.”

Te beginnen op scholen met onderwijs over gezond eten, door de vette suikervolle melkdrankjes op school te vervangen door gewone melk, door ouders te leren te koken in plaats van te laten bezorgen, door samen te werken met de fastfood-industrie. Diezelfde industrie die volgens Oliver ,,10 jaar lang hun producten heeft volgepropt heeft met vet en suiker maar tegelijkertijd door reclamecampagnes een vriend is geworden van Amerikaanse gezinnen”. Oliver vindt het belachelijk dat eten dat vol met suiker “low fat” genoemd mag worden, de zelfregulering heeft gefaald.

Meehelpen? Sluit je aan bij deze Food Revolution!