Venture capitalists in Amsterdam

Venture capitalists in Amsterdam

Normaal gesproken denk je bij de term venture capitalists aan twee gebieden in de Verenigde Staten: Silicon Valley en Seatlle. Slimme zakenmensen die daar in een vroegtijdig stadium een belang nemen in een “start-up” in de hoop dat dit bedrijf binnen een paar jaar miljoenen dollars waard is. Zonder dit soort business angels hadden bedrijven als Google, Yahoo en Amazon waarschijnlijk niet bestaan.

sandhill

Toch was Amsterdam afgelopen vrijdag het middelpunt van de venture capital-wereld. Het was de organisatie van The Next Web namelijk gelukt om een event te organiseren waar zowel talentvolle ondernemers (startups) samenkwamen als hongerige investeerders (vc’s). Het werd een inspirerende dag met veel sprekers op het podium en goede discussies aan de bar.

People are the distribution channel
Het toverwoord van de ochtend was ‘people’. Onder meer Scott Rafer verklaarde dat Google op onnavolgbare wijze een succes product had geleverd op basis van computer-intelligentie (een algoritme), maar dat je dat trucje niet nog een keer kan doen. De volgende doorbraak zal wat hem betreft alles met ‘mensen’ te maken hebben.

Opvallend was dat Facebook door bijna elke spreker werd genoemd als voorbeeld van een site die nu in de lift zit, juist vanwege dat menselijke aspect.

2000bloggers

Later die dag sprak ik ook Marc Canter die vertelde over een cyclus: eerst was het Friendster, toen MySpace en nu is het Facebook. Hij kende ook het Nederlandse Hyves. Bij zowel Facebook als bij Hyves benadrukte hij de noodzaak om “open” te zijn. Daarmee doelde hij op het beschikbaar stellen van RSS-feeds (iets wat Hyves niet doet) en op het gebruik van API’s (programma’s die gebruik kunnen maken van delen van de database).

De spin en de zeester
De meest verfrissende spreker van de dag was Rod Beckström, auteur van het boek “The spider and the starfish” waarin hij beschrijft waarom gedecentraliseerde organisaties op de lange termijn zullen winnen van gecentraliseerde. Een absolute must-read voor internet-ondernemers. Oftewel: “What’s the hidden power behind the success of Wikipedia, craigslist, and Skype?”.

Meer verslagen
Waarschijnlijk doe ik de andere sprekers als Deborah Schultz, Tapan Bhat (Yahoo), Jeff Clavier (VC) te kort door hun presentaties niet samen te vatten. Daarom verwijs ik graag naar verslagen van mijn collega’s:

Dick Hardt en Jim StolzeEn wat Dick Hardt betreft: zoals bekend ben ik redelijk fan van zijn presentaties dus kon het niet laten om even met hem op de foto te gaan. Als je zijn “Identitity 2.0” nog niet kent, zeker even kijken!

Tot slot vroeg ik één van de organisatoren (Boris) wat hem positief heeft verrast en wat hij volgend jaar graag wéér zou willen zien:

De hoeveelheid contacten die de start-ups opdeden op één dag. Na afloop kwamen ze ons vertellen over Venture Capitalists, journalisten en hele filmploegen die hun wilden spreken en afspraken wilden maken. Dat is iets wat je niet kunt plannen en niet verwacht maar wat wel heel fijn was om te zien gebeuren.

Boris, Patrick en Arjen; bedankt voor een on-Nederlandse dag!

7 replies to Venture capitalists in Amsterdam

 1. Mooie review, ik ben blij dat er meer mensen zijn die de dag ook als erg positief hebben ervaren! Wellicht gaat het toch nog een keer lukken om ook in Europa een positief start-up /innovatie klimaat te creëren. Wat mij betreft zijn de tekenen gunstig: de open coffee’s zijn een groot succes, een event als The Next web trekt 3/4 buitenlandse gasten, er zijn weer VC en Angels in Europa, nu alleen nog een pan-Europees gevoel, en natuurlijk een Europese versie van Tech Crunch.

 2. Pingback:

 3. Hey Jim,

  Ik heb ook enorm genoten van iedereen die aanwezig was en het zien van alle conversaties en nieuwe contacten. Ondanks dat ik de helft van de tijd aan het rondrennen was heb ik in elke presentatie wel 1 of 2 dingen gehoord, waarvan ik dacht, “hey dit is het dus”, of “wow, dat is gaaf”.

  Ik ben heel blij dat we het dit jaar weer in Amsterdam hebben kunnen organiseren (ondanks aanbiedingen van andere steden en nul support van Amsterdam).

  Er waren 470 man, waarvan er 340 uit het buitenland kwamen. Veel startups en een goede entrepreneurial sfeer, veel (buitenlandse) investeerders, wereldwijde pers en een aantal grote bedrijven die on the edge willen blijven, ideaal voor het internationale netwerk.

 4. Pingback:

 5. Pingback:

 6. Pingback: