Show#29: Behavorial targeting als vriendendienst

Hieronder vind je de uitgeschreven versie van mijn column voor BNR Nieuwsradio van drie weken geleden. Ik borduur verder op de merkwaarden van de toekomst en concludeer eigenlijk dat de bekende online merken groot zijn geworden ondanks het feit dat ze onpersoonlijk zijn.

Om je een idee te geven hoe ik de intonatie van mijn column voorbereid, heb ik de hoofdletters en vreemde zinsafbrekingen laten staan:

In mijn vorige column heb ik het gehad over wat “Merken kunnen leren van Weblogs”.
Het ging er dan vooral om dat de merkwaarden van de toekomst gelegen zijn in OPEN PERSOONLIJK en BETROKKEN.

De meest gehoorde reactie op die column kwam van luisteraars die aan mij vroegen hoe ik dan het succes verklaarde van ONLINE merken als Startpagina, Google of Marktplaats.nl. Want je kan veel zeggen van deze merken, maar niet dat ze PERSOONLIJK zijn toch?

startpagina

Ga maar na: In Nederland zijn zo’n 1,2 miljoen relevante websites. Daar heeft de redactie van Startpagina er 400 van op hun beginpagina gezet. Startpagina is dus een eerste filter -waarvoor dank- maar laat het je daarna helemaal zelf uitzoeken. Startpagina zou inmiddels toch wel moeten weten welke linkjes ik het leukst vind? En dat ik NIET van sport houd en ook niet van plan ben om een HYPOTHEEK af te sluiten?

marktplaats

Bij Marktplaats is het nog een stukje erger. Daar worden dagelijks 300.000 advertenties geplaatst en het enige dat Marktplaats ons biedt is een zoekfunctie… zoek het maar uit. TERWIJL als ik nog nooit een poppenhuis heb gekocht en ik zoek een leuke tafel dan hoef je me toch geen poppen-meubeltjes te laten zien?

google

En tot overmaat van RAMP heeft Google MILJARDEN webpagina’s geindexeerd en vertrouwen zij erop dat wij precies weten HOE we moeten zoeken.
Google rekent erop dat wij een soort BOOLEAANS spreken: Zoek alles over “tafel” maar niet in ” poppenhuis” en laat geen advertenties zien over “nieuw huis kopen, de goedkoopste hypotheek?”.

Dat kan toch veel slimmer?
Wat ik in eerdere columns heb bepleit is de VRIENDEN-kring van merken. Websites zouden zich meer als vriend moeten gedragen. Als ik als MAN op startpagina klik op de link naar Nu.nl dan wil ik daar geen banners zien van de VIVA of de LIBELLE.

Als ik bij Marktplaats zoek naar tafels en stoelen, mag google mij echt wél advertenties van IKEA laten zien.

Opvallend is dat de online advertising branche al een tijdje met dit soort experimenten aan de slag is. Onder de noemer behavorial targeting proberen zij slimmer om te gaan met profielen van mensen die hun banners of advertenties moeten bekijken.

Nog opvallender is dat er bij de websites zelf vooralsnog weinig samenwerking te ontdekken valt om zo’n vriendenkring op te bouwen.

Maar goed, daarom had ik het ook over merkwaarden van de TOEKOMST.

Het mag duidelijk zijn dat ik pleit voor een “chief open officer” bij alle grote webdiensten. Een soort netwerk van Ymes die ervoor zorgen dat wij geen onbekenden zijn in onze dagelijkse surftocht langs de grootste websites van Nederland.

Ik ben benieuwd wat je van deze benadering vindt. Laat hieronder een reactie achter of spreek een audio-comment in op telefoonnummer: 084 8388 425.