iPhone toch in Nederland

iPhone toch in Nederland

Sinds de introductie van de iPod lijkt alles wat Apple aanraakt in goud te veranderen. Computers lijken marketing-technisch maar bijzaak. Mensen zijn verliefd op hun iPod en kopen daarom wellicht eerder een Mac dan een Windowsmachine, is de algemeen aangenomen verklaring; Apple is het ultieme love-mark.

En als de computer dan toch bijzaak is, kun je maar beter een brand-extension doen van je meest populaire product: et voila… enter de iPhone.

In de Verenigde Staten flink gehypt en naar Nederland gehaald door een aantal fanatiekelingen. De eerste die ik zelf zag was van Robert Gaal (tijdens de twitterborrel) en daarna natuurlijk de fraaie exemplaren van Vincent, Stekel, Boris en anderen.

De reden dat ze nog dun gezaaid zijn, is omdat het (officieel) niet mogelijk is om met een iPhone in Nederland te bellen. Apple heeft een exclusieve deal met AT&T wat zich uit in een hardware/software beveiliging die eist dat je met het apparaat belt via provider AT&T.

Maar goed, dat kan Apple natuurlijk wel zeggen, daar denken de gebruikers heel anders over. Binnen de korste keren waren er filmpjes en handleidingen (tutorials) te vinden hoe je je iPhone klaar kon maken voor gebruik met een van de Nederlandse providers.

Jim heeft ook een Iphone
Via een student van de RSM kon ik vorige week ook aan een “gehackte” iPhone komen. Ben nog nooit zo blij geweest met een apparaatje! Helaas was de blijdschap maar van korte duur, want toen ik hem afgelopen dinsdag aansloot op iTunes, was de telefoon weer gewoon een “brick” geworden. De software van iTunes had hem dus weer gelockt.

Reden voor mij om me eens te verdiepen in de wereld van het unlocken en het zelf te proberen. Nou, ik geef het je te doen. Ik ben echt wel een beetje handig met SSH en Terminals enzo, maar het is mij dus na twee doorgewerkt nachten niet gelukt.

Ik ben in ieder geval zover gekomen dat ik met de iPhone nu alles kan, behalve bellen. En geloof me, dat is toch best wel OK. De iPhone is eigenlijk een opgevoerde iPod. Omdat hij Wifi heeft kun je er allerlei fraaie tools opzetten en daar ben je de eerste dagen ook wel zoet mee.

Nu nog even afwachten op een geschikte hack voor mijn iPhone in de loop van volgende week!

Update:: inmiddels is het gelukt en heb ik er een column over opgenomen!