Buma/Stemra eindelijk aan de Creative Commons

Buma/Stemra eindelijk aan de Creative Commons

buma stemraEindelijk gebeurt er wat! Leden van Buma/Stemra kunnen voortaan gemakkelijker toestaan dat mensen niet-commercieel gebruik van hun werk maken zonder daarvoor een vergoeding te betalen. Dat is het resultaat van een proefproject dat de auteursrechtenorganisatie met Creative Commons Nederland is gestart.

buma bannerCreative Commons is een organisatie die verschillende licenties heeft ontwikkeld, waarmee artiesten hun werk beschikbaar kunnen stellen onder vrijere voorwaarden dan het gangbare auteursrecht. Zo is het mogelijk om niet-commercieel gebruik van het werk toe te staan, terwijl andere gebruikers wel moeten betalen. Sommige versies van de licenties staan bovendien toe dat anderen het werk aanpassen of verbeteren, vergelijkbaar met open-sourcesoftware.

Tot dusverre konden componisten en tekstschrijvers hun werk niet onder dergelijke licenties beschikbaar stellen als zij zijn aangesloten bij Buma/Stemra, de organisatie die de royalties namens de makers int.

Het pilotproject moet auteurs meer flexibiliteit bieden bij de verspreiding van hun werken. Leden kunnen voortaan bij Buma/Stemra aangeven dat ze van bepaald werk ze niet-commercieel gebruik willen toestaan. De auteursrechtenorganisatie stuurt gebruikers in dergelijke gevallen dan geen rekening.