Bizner scoort met podcasts

bizner logoBizner is een nieuwe partij op de markt en onderscheidt zich van andere banken door opvallend “modern” te zijn. En met modern bedoel ik dat ze een jonge -doe niet zo moeilijk- uitstraling hebben.

Als je als startende ondernemer op zoek bent naar een financiering klinkt hun propositie je waarschijnlijk goed in de oren:

  • We hoeven geen ondernemingsplan te zien
  • Ook geopend buiten kantooruren
  • Intensief gebruik van internet
  • Regel je bankzaken zelf
  • Enzovoort

ben tiggelaarMaar goed, deze posting is geen advertorial voor Bizner. Het gaat mij om het feit dat zij zich proberen te onderscheiden door te kiezen voor podcasting als onderdeel van hun marketing communicatie.

In het kort komt het erop neer dat zij Ben Tiggelaar 6 podcast-afleveringen hebben laten inspreken over ondernemen. De eerste twee kun je gratis/vrijblijvend downloaden vanaf de Bizner-site: Eén voor ondernemende mensen die erover dromen een eigen zaak te starten en één voor ondernemers die echt succesvol willen zijn.

Hopelijk ben je dan geïnspireerd/lekker gemaakt en wil je de andere vier ook horen. Daarvoor hoef je op de site alleen maar je gegevens achter te laten. Deze actie is voor Bizner uiteindelijk dus een leadinstrument. De adressen vormen een mooie verzameling om eens te gebruiken voor een mailing of callcenter actie, zo schat ik in.

Een cynicus zal nu opmerken dat Bizner het woord podcasting misbruikt om “hip” over te komen. Op de website van Bizner is namelijk geen RSS-feed te vinden en bij iTunes kun je je ook niet abonneren op de Bizner-podcast. Feitelijk zijn het dus gewoon een stel mp3-bestanden die men downloadable aanbiedt.

Maar die lezing deel ik niet. Ik ben al hartstikke blij dat het bedrijfsleven de eerste stappen richting duurzame content maakt. Tijdens mijn presentatie op het Digital Marketing Event over podcasting als branding tool heb ik alleen maar voorbeelden kunnen geven uit de Verenigde Staten en nu heb ik dus een Nederlandse case die ik kan behandelen.

Versterken van merkwaarden
Als je de (gepercipieerde) merkwaarden van Bizner op een rij zet (makkelijk, modern, snel, bereikbaar, jong, ambitieus, interactief, ongewoon, ondernemend) zul je zien dat die allemaal perfect aansluiten bij het medium podcast. Bizner had ook de achterkant van de Gouden Gids kunnen reserveren of een spotje rond het 8-uur journaal kunnen kopen. Maar feit is, dat de genoemde merkwaarden absoluut geen match zouden hebben met deze traditionele vormen van informatie-overdracht.

Daarnaast heeft Bizner heel goed begrepen dat het die ondernemers echt niet allemaal om het geld gaat. Ze hebben een droom en willen die versterkt zien. Ze willen geïnspireerd raken en zoeken naar mensen die hen helpen die droom te verwezenlijken.

Duurzame content
Wat is er dan mooier dan een peptalk van een management goeroe en een financiële instelling die zegt dat ze in je geloven? Zo’n boodschap kun je echt niet kwijt in 15 seconden op TMF; zo’n flitsend Vodafone-filmpje met harde gitaren, mooie jonge mensen in hippe clubs met Bacardi’s is wel leuk, maar heeft natuurlijk de diepgang van een pakje boter.

Als je écht iets te vertellen hebt -en dat hebbben Ben en Bizner- kies je voor de informatiedrager die jouw boodschap op de meest intieme manier over brengt bij je doelgroep. En wat is er nou intiemer dan tussen iemands oren zitten? De eerste aflevering duurt toch zo’n 10 minuten en menig merk zal jaloers zijn op de tijd die consumenten nu doorbrengen met hun iPod in de intieme aanwezigheid van het merk Bizner.

Slaapliedje
Verder zijn de podcast-afleveringen keurig geproduceerd. Het intieme karakter hebben ze wat mij betreft een beetje “over de top” ingevoerd. Het pling-plong muziekje in combinatie met de fluisterende vrouwenstem heeft meer iets van een slaapliedje dan van een flitsend modern intro, maar de stem van Tiggelaar maakt dat weer goed.

Conclusie
Als rapportcijfer krijgt Bizner van mij een 7,5. Allereerst een flinke pluim voor het getoonde lef (“ongewoon ondernemend” ten voeten uit). De content is zeker de moeite waard en voor iedereen vrij te consumeren. Nu nog even die RSS-feed in orde maken en het is een 8.

Continu benadrukt Bizner voor wie ze de podcast maken: Voor ondernemende mensen die willen dromen, durven en doen. En omdat die beschrijving prima bij mijn luisteraars past, krijgen jullie van mij de eerste aflevering cadeau.

Daarna mag je zelf beslissen of je via Bizner ook de andere afleveringen wilt beluisteren.

One reply to Bizner scoort met podcasts